Ruta prehistòrica de Céllecs

Pocs indrets de Catalunya permeten conèixer el nostre passat prehistòric com la serra de Céllecs, a la Roca del Vallès.

En aquest itinerari veurem tres dòlmens de tipologies diferents, una pedra forada que segurament servia d’enterrament, unes pintures rupestres i una pedra gravada amb creus i altres signes.

La Roca Foradada

Punt d’inici: la ruta comença en una plaça rodona que hi ha al final del carrer que arrenca del quilòmetre 23 de la carretera BV-5001 (de la Roca a Vilanova del Vallès). Des de la carretera trieu sempre el carrer que faci més pujada.

Coordenades: 41º 33’ 815 – 002º 18’ 540.

Dades tècniques:

                Distància: 3,2 km

                Ascens: 170 m

                Durada: 2 hores

                Energia: 500 calories

               No hi ha aigua

 Itinerari:

A la mateixa plaça hi ha unes escales que permeten veure (amb dificultat) el gran dolmen de Can Gol I dins del jardí d’una casa particular.

Es tracta d’una galeria catalana amb un corredor de 8 m de llarg i 1,35 m d’amplada. El túmul feia 14 m de diàmetre.

Baixem pel carrer principal i agafem –a la dreta– el camí de Roca Foradada (rètol), on hi ha un cartell indicador de la Ruta Prehistòrica i el PR C36 (marques blanques i grogues).

De seguida, girem a l’esquerra seguint les marques i passem una cadena. S’inicia el camí de terra.

Dos-cents metres més endavant trobem una cruïlla, amb un pal indicador. A la nostra dreta el camí ens duu a la Roca Foradada. A l’esquerra, un corriol permet anar al dolmen de Can Gol II.

La Roca Foradada és un gran bloc granític excavat artificialment, segurament per servir de tomba. Com la resta d’elements de la zona, podria correspondre al període Calcolític (uns 4.000 anys enrere).

El dolmen de Can Gol II és una cista de la qual només es conserven les dues pedres laterals i la posterior, que formaven una cambra d’enterrament. Hi falta la coberta.

Seguim el camí principal 600 m més, fins a trobar –a la nostra dreta– la cruïlla que porta a la Pedra de les Orenetes, indicada (a 150 m).

La Pedra de les Orenetes és un gran bloc granític, a les parts resguardades del qual es poden apreciar les restes d’antigues pintures rupestres. Un cartell indica que s’hi poden veure 32 figures, però a simple vista pràcticament no es veu res.

Tornem enrere, a la cruïlla anterior i seguim el camí principal. A l’esquerra –indicat– hi ha la Pedra de les Creus. És un gran bloc amb diverses inscripcions, algunes modernes, però d’altres podrien ser d’època prehistòrica.

A partir d’aquí, el camí no presenta cap element d’interès fins passats 800 metres, quan a la nostra dreta apareix el Plat del Molí, una pedra amb un forat a la part superior que no està clar que sigui d’origen natural.

Seguim el camí encara no 400 m més fins que trobem un petit mirador i el dolmen de Céllecs o Cabana del Moro. És una cista rectangular formada per quatre lloses de granit i una coberta, orientada al sud.

Dolmen de Céllecs

La nostra ruta acaba aquí, però seguint les marques blanques i grogues del PR podeu arribar fins al poblat iber de Céllecs, situat dalt d’un turó, però el camí és força més pendent.

Més informació a     http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=7028830

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.